Alegat contra la sincronització de fitxers

Com ja sabeu, mai m’ha agradat massa Dropbox i productes similars, no perquè no m’agraden els fitxers al núvol, sinó perquè fan sincronització de fitxers.

I es que ara s’ha posat de moda que és super-mega-còmode que connectes l’ordinador i tens els fitxers sincronitzats, connectes el portàtil i comença a sincronitzar-se, connectes la tablet i a sincronitzar, connectes el mòbil i a sincronitzar. I la barbaritat d’ample de banda que s’utilitza!!?? I moltes vegades es sincronitzen fitxers que no s’utilitzen mai. Es que cal tindre en compte que encara que una cosa la faça molta gent no significa que siga lo correcte, és més, podria ser una completa bogeria.

Ací el que vaig a enfrontar és el clàssic accés directe a fitxers per xarxa (FTP i protocols similars) contra la sincronització de fitxers, o siga, descarregar fitxers encara que alguns no vagen a utilitzar-se mai.

Quin sentit té sincronitzar fitxers?

  • Accedir quan no es dispose de connexió: aquest és l’argument que es sol utilitzar més a sovint. Però jo pregunte, quan NO hi ha connexió? A l’escola hi ha connexió, els professors a casa la majoria tenen connexió, si van a fer una reunió a altra escola normalment els deixen la wifi d’eixa escola. Però suposant que no els deixaren wifi, la majoria de professors tenen connexió 3G, que per a descarregar algun document i algunes fotos resulta més que suficient. Però anem a suposar el cas estrany de que un professor no pot accedir ni a wifi ni a 3G. En aquest cas tampoc està justificada la sincronització, l’usuari no pot elegir quins fitxers es sincronitzen primer, açò es fa automàticament, podria passar perfectament que quan un professor va a un lloc sense xarxa dona la casualitat que precisament eixe fitxer que necessita no s’ha sincronitzat. Aleshores se me podria objectar que un professor pot accedir a un determinat fitxer i fer doble clic per a que es sincronitze en eixe moment. Molt bé, i quina diferència hi ha entre açò i guardar-se directament un fitxer d’un FTP o SSH que es vaja a necessitar? És exactament el mateix.
  • Accedir més ràpidament a fitxers inclús quan sempre hi ha connexió: un altre argument que s’utilitza es que, com els fitxers estan sincronitzats, accedim més ràpidament a ells. Molt bé, i açò justifica l’enorme augment de consum d’ample de banda? Justifica que es sincronitzen fitxers que és probable que no utilitzem mai? A més, programes de connexió FTP o SSH disposen de l’opció de configurar memòria caché, el Nautilus no estic molt segur si te, però qualsevol altre segur que té, és qüestió d’investigar un poc.
  • És molt més fàcil configurar SSH que OwnCloud: als servidors de les escoles tinguem instal·lat Zentyal, que en sí mateix és un servidor web i un servidor MySQL, precisament OwnCloud fa aquestes funcions, així que podria xocar greument amb Zentyal. No hi ha més remei que posar-lo a una màquina virtual (rendiment reduït) o posar un altre servidor (una despesa més, major consum elèctric). Connectant per SSH està tot configurat. A més, per als professors també podria ser més còmode accedir per SSH, el mateix que tenen amb LDAP tenen també fora de l’escola, estarien accedint al mateix lloc. Només caldria una senzilla configuració de Nautilus o tal vegada instal·lar altre programa, FileZilla o similar.

En conclusió, pense que fer sincronització és un greu error que provoca un despilfarrament enorme d’ample de banda. Jo normalment compare processos informàtics amb el funcionament dels cotxes, la gent normalment entén més els cotxes que la informàtica. Així que en la meua opinió, sincronitzar fitxers seria com posar al cotxe un remolc de 500 KG amb moltíssimes maletes, per a que quan anem de vacances tinguem tota la roba que necessitem. El més probable és que la majoria de la roba no la necessitem mai, tal vegada algun dia ens posem trage i corbata. Però açò no justifica la enorme quantitat de combustible que gastarem. Si açò qualsevol persona ho veu com una bogeria, de igual manera, sincronitzar fitxers és una bogeria.

manuAlegat contra la sincronització de fitxers

Deja un comentario